portretfoto's & profielfoto's

blog

Expositie De Verbeelding met portretfoto’s van muzikanten

Expositie De Verbeelding met portretfoto’s van muzikanten

portretfoto muzikant Samuel Ruiz

portretfoto muzikant Kajan Vatportretfoto muzikant Ron Tijhuisportretfoto muzikant Erwin Weerstraportretfoto muzikant Hanneke Meijerportretfoto muzikant Rens Aartsmaportretfoto muzikant Erik Gardien

Misschien heb je de uitnodiging voor mijn expositie De Verbeelding met portretfoto’s van muzikanten wel gekregen. Of heb je van alles over De Verbeelding zien langskomen in de media. Ik heb met een serie portretfoto’s van muzikanten meegedaan aan de kunstroute. De locatie was Veenhage in Nootdorp. Met de werken nog 3 andere kunstenaars, waaronder mijn schoonzusje Ana Boissevain, waren de gangen van dit zorgcentrum goed gevuld.

Dit keer heb ik gekozen voor een serie portretfoto’s van muzikanten. De een werkt bij het RPhO, de ander is zzp’er en de volgende is amateur maar allemaal zijn het muzikanten met passie voor muziek en liefde voor hun instrument. Voor de portretfoto’s heb ik de ene keer gekozen voor zwart/wit en de andere keer voor kleur. Dit hing af van de persoon en de locatie. Ook de keuze van de afdruk voor liggend, staand of vierkant hing af van wat het mooiste paste bij de situatie.

De Verbeelding organiseert al jarenlang elk laatste weekend van september een kunst- en cultuurmanifestatie in Pijnacker. Vanwege het 15-jarig bestaan van de gemeente Pijnacker-Nootdorp was dit jaar een kunstroute georganiseerd in alle 4 de kernen van gemeente, iets wat naar meer smaakt.

 

Maak je ook pasfoto’s?

Maak je ook pasfoto’s?

Zo af en toe word ik gebeld met de vraag: ‘maak je ook pasfoto’s?’. Soms is de beller een expat en spreekt hij of zij Engels. Nee dus, ik maak geen pasfoto’s! Maar het zette me toch aan het denken. Echt, ik ga geen pasfotoservice beginnen maar ik vroeg me wel af waarom ik ervoor word gebeld. Okay, op mijn website staan alleen Nederlandse teksten en om nu in het Engels te melden dat ik geen pasfoto’s maak, is ook weer zo wat… Zijn veel expats dan gewend dat iedere fotograaf ook pasfoto’s maakt? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Het is een beetje ouderwets, iets uit de tijd dat fotografen ook een winkel hadden met een lijsten, camera’s en een ontwikkel- en afdrukservice. Nogal 20e eeuws;-)

Pasfoto’s maken

Pasfoto’s maken, is wel een beetje een bijzondere specialisatie binnen de fotografie. Ik zag ooit op de televisie een documentaire over pasfoto-fotografen die ook jaarlijks een award voor de beste pasfoto kunnen winnen. De fotografen waren stuk voor stuk trots op hun werk en namen zichzelf en hun concurrenten ook bijzonder serieus. Je moet nl. wel weten waar een pasfoto aan moet voldoen. Bij ons in het dorp is helaas geen fotowinkel meer. De electronicawinkel doet pasfoto’s ‘erbij’ dus ik stuur je liever door naar zo’n zeldzame fotowinkel, zoals Jacobson in Den Haag.

Portretfoto

Er is zit wel een verschil in pasfoto’s en portretfoto’s zoals ik ze maak. Een pasfoto is alleen maar bedoeld om je uiterlijke kenmerken te beschrijven zodat een douanier of politieagent je kan herkennen. Dus niet om als profielfoto in je sociale media of website of zo te gebruiken. Een portretfoto is juist bedoeld om jouw persoonlijkheid te laten zien, je karakter naar voren te laten komen of het vak wat je uitoefent. Daar kun je dus wel mee voor de dag komen. Een pasfoto is ook zo gemaakt: zitten, eventueel je bril afdoen, kijken in de camera en klaar. Zo werk ik natuurlijk niet. We gaan eerst bespreken wat je wilt met de portretfoto’s, waarvoor je ze nodig hebt, wat je wilt, wat bij je past. Dan doen we natuurlijk met een lekker kopje koffie of thee erbij. Ondertussen kan ik je wat beter leren kennen, wat je mimiek is, hoe je lacht. Dat komt de foto’s alleen maar ten goede.

Jij ook?

Wil jij  ook een set goede portretfoto’s om te laten zien wie jij bent of wat jij doet? Neem dan contact met me op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Erik Gardien maak je ook pasfoto's

Marja Bogaards maak je ook pasfoto's

Sven Roeleven maak je ook pasfoto's

Ditta van Vark maak je ook pasfoto's

Christian Allerstorfer maak je ook pasfoto's

Ineke Kouwenberg maak je ook pasfoto's

hoeveel foto’s maak je eigenlijk?

Hoeveel foto’s maak je eigenlijk?

Hoeveel foto’s maak je eigenlijk? Zo weinig maar? Ja, ik maak maar zo weinig foto’s. Een week of wat geleden was ik voor een communicatiebureau bij een bedrijf waar ik een groep mensen mocht fotograferen. Ik had mijn lampen al klaar staan voordat iedereen er was. Het contactpersoon van het communicatiebureau was er bij en na een korte briefing konden we aan de slag. Het waren 5 personen die in verschillende groepjes op de foto moesten. Gelukkig waren het allemaal fotogenieke en spontane mensen dus het poseren ging best makkelijk. Binnen de beschikbare tijd had ik alle foto’s gemaakt en liet ondertussen wat zien van de foto’s. Eén van de mensen was echt verbaasd dat ik niet een paar honderd foto’s maakte… De opdrachtgever had 3 of 4 foto’s nodig dus zorg ik er voor dat ik die maak. Natuurlijk is er variatie in de poses en de achtergrond dus ik had een uiteindelijke selectie van 12 foto’s.  Een selectie van 12 foto’s van een totaal van 48 foto’s.

Selectie

De selectie: ‘kill your darlings’! Van het totaal van 48 foto’s waren er 2 niet geschikt om dat er iemand op stond met de ogen dicht. Uit de eerste selectie kwamen 23 foto’s waar ik heel tevreden mee was. Deze 23 foto’s verwerk ik grof zodat ik nog beter kan zien welke foto’s ik het mooiste vind. Dan blijven er 12 foto’s over die ik allemaal even goed vind en waarmee de opdrachtgever voor de dag kan komen. Deze verwerk ik nog wat verder: klopt de uitsnede wel helemaal, heeft niemand een pukkeltje, etc. Die selectie laat ik aan de opdrachtgever zien en kan deze de keuze maken. Natuurlijk laat ik al wel wat zien op de camera, dan krijg je een beetje beeld bij wat je kunt verwachten. Maar de foto’s die je uiteindelijk te zien krijgt, zijn compleet verwerkt en hoef ik alleen verzendklaar te maken.

Digitaal

In het digitale tijdperk lijkt het of meer foto’s maken (want dan zit er altijd wat tussen) alleen maar beter is. Maar ik denk daar anders over. Een foto maak ik voordat ik ontspanknop indruk. Daar gaat het werk inzitten: in het kiezen van licht, compositie, pose, achtergrond, camerastandpunt, lens, diafragma, sluitertijd en camera. Vaak heb ik al van te voren een beeld in mijn hoofd dat ik wil maken. Van de poses en van het licht. Als ik op locatie ga fotograferen, probeer ik van de voren een idee te krijgen van hoe het er daar uit ziet. Met een beetje googelen, kom je vaak een heel eind of – als het kan – ga ik er van te voren kijken. En soms is het snel schakelen en iets bedenken als daar geen tijd voor is. Mijn werkwijze maakt me ook niet de ideale sport- of bruidsfotograaf. Daar zijn andere fotografen veel beter in dan ik en dat vind ik prima. Ik geniet van het maken van portretfoto’s!

Snel

Voor de opdrachtgever betekent het vooral dat ik foto’s snel kan leveren. Als ik eerst uit honderden foto’s een echt goede selectie moet maken, scheelt dat simpelweg uren in tijd. Als het nodig is, verwerk ik ter plekke op mijn laptop 1 of een paar foto’s. Dan heb je nog geen uur na het maken van de foto’s ze gebruiksklaar op je computer staan!

hoeveel foto's maak je eigenlijk

Wil je ook eens ervaren hoeveel foto’s ik eigenlijk maak? Of wil je meer informatie of een offerte? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Cartier-Bresson vs. Mapplethorpe

Cartier-Bresson vs. Mapplethorpe

Cartier-Bresson vs. Mapplethorpe, want een groter verschil tussen fotografen is er bijna niet. Het afgelopen weekend heb ik een rondje Rotterdam gedaan en de tentoonstellingen ‘Robert Mapplethorpe, een perfectionist’ in de Kunsthal en ‘Europa. What else’ met o.a. Henrie Cartier-Bresson in het Nederlands Fotomuseum bezocht. Twee totaal verschillende tentoonstellingen van twee totaal verschillende fotografen. Allebei de fotografen hebben een kunstopleiding gedaan. Allebei de fotocamera gekozen als het middel om hun verhaal te kunnen vertellen. Maar wat een verschil tussen deze twee fotografen. Zowel Cartier-Bresson als Mapplethorpe waren perfectionisten. Dat uitte zich bij de één in het wachten op het goede moment voor de foto en voor de ander in het tot in de puntjes regisseren van het gewenste beeld.

Cartier-Bresson

Van Cartier-Bresson had ik al eerder tentoonstellingen gezien. Zijn werk is journalistiek en documentair, hoewel hij ook de nodige beroemdheden heeft geportretteerd en films heeft geregisseerd. Daarnaast is Cartier-Bresson één van de oprichters van het iconische fotopersbureau Magnum. Voor Cartier-Bresson ging fotograferen vooral om de herkenning van wat een goede foto wordt. Het beslissende moment waarop het visuele hoogtepunt samenvalt met het dramatische. Bijna als een succesvol roofdier dat iedere keer precies het goede moment afwacht waarop het achter zijn prooi aan kan gaan. Dat terwijl veel van zijn foto’s juist bijna vertedering oproepen.

Cartier-Bresson expositie Lucca

Mapplethorpe

Het werk van Mapplethorpe kende ik vooral van de documentaire die tot 5 mei op Uitzending Gemist is te zien. Als rode draad door zijn werk lopen fragiele stillevens van bloemen en – het contrast kan niet groter – homo erotiek/sm. Sommige foto’s lijken een momentopname maar hij liet niets aan het toeval over. Technisch is alles perfect en uitgedacht. Zijn werk kenmerkt is door gedrevenheid naar esthetische perfectie. Het werk van de in 1989 aan aids overleden Mapplethorpe bracht de nodige controverse. Tentoonstellingen werden afgelast, museumdirecteuren voor de rechter gedaagd en senatoren die zich er op nationaal niveau druk over maakten. Dat krijgt niet iedere kunstenaar voor elkaar.

Mapplethorpe expositie Kunsthal

Voor de tentoonstelling van Mapplethorpe heb je nog even maar voor die van Cartier-Bresson moet je opschieten en uiterlijk 7 mei naar het Nederlands Fotomuseum gaan. Natuurlijk wandel je dan over de Erasmusbrug van het ene museum naar het andere:

Erasmusbrug Rotterdam

Worden wie je bent

Worden wie je bent

Van het weekend zag ik de nieuwe (?) reclame van LOI, je weet wel, die instelling voor thuisstudies uit Leiden. De reclame is een beetje soppy, kinderen die vertellen wat ze willen worden als ze groot zijn. Over worden wie je bent. Met een filmisch muziekje eronder. Als je er in meegaat, krijg je bijna een brok in je keel;-) De gebruikelijke beroepen komen langs: politieagent en professioneel sporter bij de jongetjes en juf en dierenarts bij de meisjes. En dan als laatste een man in pak op een kantoor (fiscalist, ambtenaar, consultant, bankier?) die niet weet wat hij wil worden als hij groot is…

Ben ik geworden wie ik ben?

worden wie je bent kinderfoto MLBfotoBen jij geworden wie je wilde zijn? Ik wel! Wist ik dat ik fotograaf wilde worden toen in klein was? Niet met zoveel worden maar fotografie interesseerde me als kind al wel mateloos. Ik was ontzettend trots op mijn eerste camera, een Agfamatic Pocket. Later kwam er een kleinbeeld Ricoh 35 efs en een Praktica spiegelreflex bij. Om uiteindelijk bij een full frame Nikon dslr uit te komen. Uit een erfenis heb ik ook nog een Yashica 2-oog reflex waar 136mm film in gaat. Maar die gebruik ik niet zo vaak.

 

kinderfoto Marie-LouiseMet veel plezier heb ik mijn opleiding aan The FOTOfactory gevolgd en geniet ik enorm van mijn werk. Door mijn specialisatie, portretfoto’s, kom ik met veel verschillende mensen in verschillende omgevingen in aanraking. Musici, artsen, creatieven, techneuten, wethouders, juristen, politiek adviseurs, etc. Dus ook op mooie en minder mooie locaties, in de studio of buiten. Met studiolampen of alleen een systeemflitser en soms alleen met natuurlijk licht. Wat nodig is om dé portretfoto te maken.

Ik hou van de techniek, van wat een camera kan, van de mogelijkheden met fotografie: met licht een beeld creëren. In mijn geval een portretfoto;-)

 

 

Portfolio

Een kleine greep uit mijn portfolio:

 

Eeuwige jeugd en Photoshop

Eeuwige jeugd en Photoshop

De aanleiding over dit blog over eeuwige jeugd en Photoshop: de Pirellikalender voor 2017. Deze prachtige editie is door Peter Lindbergh gefotografeerd. De modellen: allerlei vrouwen van over heel de wereld en van verschillende leeftijden, die hun sporen hebben verdiend. Zonder Photoshop, beweert men… Want, Zoals Lindbergh zegt: ‘As an artist, I feel I have a responsibility to free women from the idea of eternal youth and perfection. Society’s ideal of perfection is impossible to achieve’. De eeuwige jeugd die wordt nagestreefd, bestaat niet. 

quote Peter Lindbergh

Pirelli lijkt hiermee een trend te zetten. De kalender van 2016 is gefotografeerd door Annie Leibovitz met vrouwen die geen fotomodel zijn maar carrières in sport, kunst en wetenschap. Deze trend, een reality check in beeld, beschreef ik 2 jaar geleden ook al.

Of ik photoshop? Natuurlijk! Foto’s die rechtstreeks uit mijn camera komen, zijn nl. niet direct te gebruiken. Alleen al om kleurprofielen, afmetingen etc. moet ik foto’s bewerken. En je gaat mij niet vertellen dat de foto’s voor deze kalender helemaal niet zijn bewerkt. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat je de persoonlijkheid van iemand laat zien in de foto. Niet een volledig gladgestreken, afgeslankt, bijna plastic portret van iemand. En dat mag best een uitgeruste versie van jezelf zijn. Een pukkeltje, waar je een paar dagen later weer vanaf bent, hoeft bijvoorbeeld echt niet op de foto. Alleen de eeuwige jeugd heeft niemand!

Dus die eeuwige jeugd en Photoshop verwijzen we naar sprookjesland en alleen met mate gebruiken! Want je wil ook wel herkenbaar zijn op je eigen portretfoto, toch?

Trouwens, de Duitse fotograaf Peter Lindbergh heeft tot 12 februari 2017 een overzichtstentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam. Erg de moeite waard!

Nieuwe profielfoto voor het nieuwe jaar

Nieuwe profielfoto voor het nieuwe jaar

Wat denk je hiervan: een nieuwe profielfoto voor het nieuwe jaar. Het jaar 2017 is begonnen voor we er erg in hebben. Zo langzamerhand beginnen de voorbereidingen daarvoor alweer. Begrotingen worden opgesteld, balansen opgemaakt, budgetten geëvalueerd en nog even snel opgesoupeerd;-) Zou het niet tof zijn om 2017 te starten met een nieuwe profielfoto? Een profielfoto waar je weer helemaal up-to-date mee bent. Waar je in het nieuwe jaar mee kunt laten wie je bent en waar je voor staat. Die de professionaliteit uitstraalt waarmee jij je werk of vak serieus neemt. Daar kan ik je bij helpen met een mooie aanbieding. Tussen Sinterklaas en Kerstmis geef ik korting aan iedereen die een nieuwe profielfoto wil voor het nieuwe jaar: € 66* i.p.v. € 99. Doe mee of geef hem als cadeau! Je kunt me bellen (06-27148051) of mailen voor een afspraak.

nieuwe profielfoto voor het nieuwe jaar

* Prijs is voor een fotoshoot van ong. 30 minuten incl. 1 profielfoto op web- en printkwaliteit, excl. btw. Wil je voor de hele organisatie, een bedrijf of team nieuwe profielfoto’s? Neem dan contact met me op voor meer informatie.

portretfoto van Hanco Tigchelaar

portretfoto van Hanco Tigchelaar

Voor de portretfoto van Hanco Tigchelaar stond de vraag  ‘kan ik een afspraak met je maken voor een foto?’ op mijn voicemail. Hanco had mijn naam doorgekregen van Manuela Bijl van Uitroepteken. Ik word altijd blij van mensen die door mond tot mond reclame bij mij terechtkomen! Een afspraak was snel ingepland. Hanco kende ik nog niet persoonlijk maar we wonen in een dorp dus connecties waren er genoeg;-) Mijn wederhelft (met wie ik mijn agenda deel) vroeg zich ook al af hoe Hanco bij mij terecht was gekomen. Hanco blijkt nl. de wedstrijdsecretaris te zijn van HC Pijnacker waar ik trimlid ben. En omdat ik – bij gebrek aan een veteranen damesteam (kom op dames!) – geen reguliere competitie speel, kom je de wedstrijdsecretaris niet echt vaak tegen. Mijn wederhelft als aanvoerder van de heren veteranen dus wel. Niet dat dat nu nog uitmaakt want als ik iemand heb gefotografeerd, vergeet ik het gezicht niet meer. Oh ja, nog een tip voor coaches/aanvoerders die het wedstrijdformulier invullen: meld het eens in dat vakje voor de opmerkingen als de wedstrijd leuk is verlopen en de scheidsen het goed deden;-)

portretfoto van Hanco Tigchelaar

portretfoto van Hanco Tigchelaar  portretfoto van Hanco Tigchelaar portretfoto van Hanco Tigchelaar portretfoto van Hanco Tigchelaar

 

een professionele profielfoto werkt echt

Een professionele profielfoto werkt echt!

whatsappEen professionele profielfoto werkt echt! En ik heb het ultieme bewijs. Gisteravond kreeg ik een whatsappje van een onbekende met de vraag of ik hem de contactgegevens van Carla kon geven i.v.m. met een vacature. Carla heb ik eerder dit jaar gefotografeerd omdat ze zich als professional serieus neemt. Ze wilde een een set goede portretfoto’s waarmee ze zich kan profileren op LinkedIn etc.

Wat denk je: door haar profielfoto viel ze op tussen alle andere financieel specialisten bij een bedrijf dat dat een vacature op haar werkgebied heeft! Vandaag al hebben ze telefonisch een kennismakingsgesprek gehad. Zo snel kan het dus gaan. Veel recruiters zoeken op LinkedIn naar geschikte kandidaten en nemen contact met ze op. Ongeacht of ze wel of niet beschikbaar of werkzoekend zijn… Een up to date LinkedInprofiel met goede foto werkt in je voordeel!

Hoe dit bedrijf bij mij terecht is gekomen? Door Carla te googelen. Op mijn blog staan nl. haar portretfoto’s met de goede alt tag;-)

Bekijk hieronder wat werk uit mijn portfolio. Als mijn stijl je aanspreekt, neem dan contact met me op voor een professionele profielfoto of portretfoto.

portretfoto van Annemarie de Vries

Portretfoto van Annemarie de Vries

De portretfoto van Annemarie de Vries was bijna spoed. Ze belde me op een dinsdag en de vrijdag erna moest haar portretfoto bij de krant zijn. Annemarie schrijft nl. regelmatig voor allerlei bladen hier in de regio, zoals bijv. de Delftse Post. Gelukkig had ik voor die tijd ruimte in mijn agenda. De foto die die vrijdag nog naar de krant moest, hebben we tijdens de fotoshoot uitgezocht. Hij was dus keurig op tijd bij de redactie. De overige foto’s heb ik daarna uitgezocht en verwerkt. Annemarie is recent voor zichzelf begonnen als tekstschrijver en communicatieadviseur. Ze bouwt daarbij voort op haar jarenlange ervaring bij verschillende organisaties in de profit- en non-profit sector. Ze werkt o.a. voor Vereniging Hendrick de Keyser. Check haar LinkedInprofiel voor haar contactgegevens.

portretfoto van Annemarie de Vries

 

portretfoto van Annemarie de Vries

portretfoto van Annemarie de Vries

portretfoto van Annemarie de Vries

portretfoto van Annemarie de Vries

Heb je zelf ook een set nieuwe portretfoto’s nodig of is je profielfoto op LinkedIn aan een update toe? Neem gerust contact met me op, dan kijken we wat ik voor je kan betekenen. Ik maak ook bij jullie op kantoor profielfoto’s voor een heel team, een complete afdeling of de hele organisatie.

Pagina 1 van 612345...Minst recente »

Twitter