Landschapsfoto’s

Landschapsfoto’s

Als er iets is wat ik niet vaak doe, is dat landschapsfoto’s maken. Ik ben een portretfotograaf in hart en nieren maar toch… Soms kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Speciaal voor De Verbeelding had ik gekozen voor landschapsfoto’s, gemaakt met een pinhole-lens.

Pinhole

Met een pinhole-lens of -camera maak je foto’s door een lensopening ter grootte van een speldenprik. Hierdoor heb je een enorm groot diafragma (f/120 tot f/150) waardoor je geen scherpte-diepte meer hebt, alles in de foto is even scherp. Met lange sluitertijden (een paar seconden op een zonnige dag) krijg je een heel feeëriek beeld krijgt.

De Verbeelding

De Verbeelding is een mooie traditie in ons dorp. Het is de jaarlijkse kunstmanifestatie in Pijnacker-Nootdorp. Ieder laatste weekend van september exposeren kunstenaars op verschillende locaties: in de kas, de bibliotheek, het bejaardenhuis, de kerk, bij bedrijven. Dit keer mocht ik exposeren in ’t Hofland, een voormalig bejaardenhuis, nu een wooncentrum voor jongeren en statushouders.

De foto’s

De vorige keer bij De Verbeelding had ik keurig ingelijste portretfoto’s van muzikanten, dit keer koos ik voor posters. De eer voor dit idee komt Daphne van der Knijff van VDKL Interieurarchitectuur toe. Toen ik haar vertelde over de pinhole-foto’s, zei ze onmiddellijk: ‘de foto’s mogen zijn als lakens die in de wind aan de waslijn hangen’.  Zo gezegd, zo gedaan. Het zijn geen lakens geworden maar posters op niet te dik, mat papier. Het resultaat mocht er zijn.

 

de dominee

De dominee

Meestal fotografeer ik ondernemers maar dit keer maakte ik portretfoto’s van de dominee*. De aanleiding was het vertrek van deze predikant naar een gemeente aan de andere kant van het land. Kerken hebben meestal een eregalerij met portretten van hun predikanten, zo ook de Ontmoetingskerk in mijn woonplaats Pijnacker.

Fotoshoot

De fotoshoot van de dominee verschilde trouwens niet veel van die van andere klanten. Een predikant is tenslotte ook een professional met een afwisselende baan. Alleen hebben we nu ook portretfoto’s gemaakt in toga met verschillende toga’s die passen bij een bepaald seizoen of thema. Alsof je portretfoto’s met en zonder das maakt of met een ander jasje aan.

de dominee de dominee de dominee

Ben je zelf ook toe aan een nieuwe set portretfoto’s, neem dan contact met me op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte

* Het woord dominee (afgekort ds., of da. voor een vrouwelijke dominee) is een aanspreektitel voor een predikant, zoals professor dat is bij een hoogleraar. Het woord is een verbastering van de vocatief domine van het Latijnse dominus dat heer betekent.

presskit foto’s

Presskit foto’s

Waarom het handig is om presskit foto’s te laten maken. Presskit foto’s?  Ja, een beetje jargon voor een set foto’s die je kunt gebruiken bij een persbericht of een interview. In mijn studio komen nogal eens ondernemers of professionals die hiervoor een goede foto nodig hebben. Een stuk handiger om dan vast een goede set portretfoto’s te hebben.

Persbericht

Zoals Jürgen hieronder. Hij start binnenkort in een nieuwe topfunctie. Omdat zijn nieuwe werkgever hiervoor naar de vakpers een persbericht stuurt, wilde hij niet tussen vakantie- en FaceBookfoto’s moeten zoeken naar een foto. Daarbij komt dat vakantiefoto’s natuurlijk niet geschikt zijn voor professioneel gebruik. Maar dat had je al gelezen in mijn blog foto’s als herinnering;-)

Jij ook?

Kun jij ook een set portretfoto’s gebruiken voor een press kit? Neem dan contact met me op voor een afspraak of meer informatie

presskit foto Jurgen Delfos

portretfoto’s van Willy van Leeuwen

Portretfoto’s van Willy van Leeuwen

De nieuwe portretfoto’s van Willy van Leeuwen staan online. Willy belde me vorige week omdat ze nieuwe portretfoto’s nodig heeft voor o.a. de omslag van haar boek. Haar boek gaat over effectief rouwen. Dat klinkt misschien wat kil of zakelijk maar geloof me, Willy is alles behalve kil en zakelijk. Haar warme persoonlijkheid associeer je ook niet direct met zo’n zwaar onderwerp als rouw. Met veel compassie vertelde ze over haar werk en hoe ze mensen begeleidt. En over het taboe op rouw. Want wie niet in de rouw is, heeft niet altijd evenveel medeleven voor iemand dit dat wel is.

Rouw

We krijgen allemaal met rouw te maken. Niet alleen om het verlies van een dierbare maar je kunt ook rouwen om verlies van bijv. een baan, een huis of om een scheiding. In de eerste hectische periode ben je vooral aan het regelen en overleven. Maar wanneer begin je dan met rouwen en wanneer ben je klaar met rouwen? En hoe reageert je omgeving op jouw rouwproces?  Daar helpt Willy je dus bij. Bekijk haar website eens voor meer informatie. Misschien kan ze jou helpen. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer haar boek uitkomt? Schrijf je dan in voor haar nieuwsbrief.

 

Ook toe aan een nieuwe set portretfoto’s? Neem dan contact met me op om een afspraak te maken of voor meer informatie.

Kunst

Kunst

Museum

Van de week was ik in het Haagse Gemeentemuseum om de art nouveau- en Max Liebermann-tentoonstelling te bezoeken. Het verbaast mij altijd dat je op doordeweekse dagen in Nederlandse musea eigenlijk maar 2 soorten bezoekers ziet: pensionado’s en scholieren.

De scholieren en studenten lopen er overduidelijk in opdracht van hun school of opleiding rond. De pensionado’s zijn gezellig een dagje uit, sommigen als stel, anderen in een groep (met groepsbadge opgespeld) met gids.

Gids

In een van de zalen van de Liebermann-tentoonstelling liep zo’n groepje met een gids. Deze gids was alles wat ik niet ben: lang, een bos lang donker krullend haar, flamboyant, zware stem. Haar groepje, bewapend met geluidsset, sprak ze toe in een microfoon. Dat was helemaal niet nodig: de hele verdieping kon haar luid en duidelijk verstaan.

Ze vertelde enthousiast over het werk van Liebermann. En over hoe sinds de uitvinding van de olieverf in een tube schilders en plein air gingen werken. Over de opkomst van fotografie en hoe dat een concurrentie van schilderkunst was. Zelf had ze daar geen last van want ze is beeldhouwer… Schilders kunnen tenminste nog hun impressie geven aan wat ze zien en op het doek zetten. Een fotograaf kan volgens haar alleen maar nl. alleen maar de werkelijkheid registreren.

Fotografie

Hoe graag zou ik haar nog eens tegenkomen om te vertellen wat fotografie echt is. Een foto is wat de fotograaf wil laten zien. Dan heb ik het niet over een kiekje dat je eventjes met je telefoon maakt. Als een fotograaf een foto maakt, is de foto zijn interpretatie van wat hij wil laten zien. Met zijn keuze voor soort camera, lichtgevoelig materiaal, standpunt, lens, lichtbron, diafragma, compositie, sluitertijd, nabewerking. Dit alles afhankelijk van de omstandigheden natuurlijk.

Wat ik wil zeggen, is dat fotografie ook een medium is om kunst te maken, net zo goed als bijvoorbeeld schilderen of beeldhouwen. De camera is slechts een middel om de foto te maken die je wilt, net als het soort kwasten of de verf. Maar wanneer wordt fotografie kunst? Voor mij als het voortkomt uit een verlangen, inspiratie of drang iets te fotograferen en er van te voren is nagedacht over hoe en met wat je dat fotografeert. Dan wordt fotografie kunstzinnig, soms wordt het kunst met een kleine en heel af en toe met een K. Maar in geen geval alleen maar de registratie van de werkelijkheid. Nooit!

 

neem de trap

Neem de trap

Niet alleen voor je gezondheid en conditie wordt vaak gezegd: neem de trap. Meestal neem ik ook de trap en in Sector V – het pand waar mijn studio op de 2e verdieping zit – is geen lift. Maar ik heb wat met trappen. Vooral om te fotograferen. Ik hou ervan iemand op een trap te fotograferen. Trappen zijn een dankbaar object om mensen op, naast, voor, bij etc. te fotograferen. Binnen of buiten, dat maakt me eigenlijk niet uit. Een trap geeft een mooi lijnenspel en daar houd ik erg van.

Poseren

Wat ook fijn is bij het maken van portretfoto’s: een trap geeft houvast bij het poseren dus het voelt wat snel wat minder gemaakt. Ook groepjes mensen fotograferen gaat op een trap heel makkelijk. Je kunt ze mooi positioneren. Rond de trap of op de treden en groot lengteverschil kun je makkelijk overbruggen.

Locatie

Op veel locaties is wel een goede trap te vinden maar ik hou me altijd aanbevolen voor een mooie trap. Ken je een pand met een groot bordes of een indrukwekkend trapportaal? Geef het me ajb door!

Neem jij de trap?

Kan ik jou ook op een trap fotograferen? Neem dan contact met me op.

neem de trap Annemiek van de Polneem de trap Stahl neem de trap Ron Tijhuisneem de trap Tom Grijpinkneem de trap Arthur Planken

mijn nieuwe studio

Mijn nieuwe studio

Sinds ongeveer een jaar zit ik in mijn nieuwe studio. Zo nieuw is hij dus niet meer;-) Waarom ik dan nu pas over mijn nieuwe studio blog, is omdat ik nu pas tevreden ben met de inrichting. De meesten van jullie weten vast wel dat ik lang in anti-kraak ruimtes heb gezeten. Eerst in een industrieel pand in Rotterdam, daarna in kantoorpanden in Den Haag en als laatste in het KPN-complex in Den Haag. Daar heb ik ruim 3 jaar met veel plezier gewerkt. Alleen begin 2017 kreeg ik een telefoontje van de beheerder dat ik binnen 2 weken uit mijn studio moest (terwijl ik een opzegtermijn van 1 maand had…).

Zoektocht

Dus begon de zoektocht naar een nieuwe ruimte. De economie begon al weer aan te trekken en dat was merkbaar. Anti-kraak was nauwelijks beschikbaar en wat beschikbaar was, waren met recht kraakpanden te noemen. Gelukkig kwam ik via collega en buurvrouw van het KPN-complex, Simone Janssen, met Conceptors in contact. Deze organisatie is gespecialiseerd in het transformeren van leegstaande gebouwen tot inspirerende bedrijfsverzamelgebouwen. Waaronder Sector V aan de Vlietweg. Verder zoeken hoefde niet meer!

Verhuizing

Binnen een week had ik de sleutel van mijn nieuwe studio maar toen moest er nog verhuisd worden. Al voor de laatste fotoshoots in de oude studio had ik van alles opgeruimd, weggegooid en ingepakt. Een boedelbak was snel gehuurd en met een rit naar het grof vuil en naar Sector V was ik verhuisd. Toen begon het inrichten. Dat was een logistieke uitdaging: een laminaatvloer leggen en muren verven terwijl alle spullen in de ruimte stonden. Vervolgens gordijnen en de achtergrondrollen ophangen. Ondertussen kwam alles vanwege familieomstandigheden een aantal weken stil te liggen en daarna moest er wel weer gewerkt worden. Maar nu is het af en ben ik tevreden:-)

Leidschendam

Conceptors beheert o.a. in Leidschendam het pand Sector V en daar vond ik mijn nieuwe studioruimte. Aan de Vlietweg: goed bereikbaar met auto en OV en een groot parkeerterrein. Niet meer zo’n gigantische balzaal als die ik in Den Haag had maar een knusse werkruimte. Mijn studio is net groot genoeg om in te fotograferen. Verder heeft het pand genoeg fotogenieke hoekjes voor inspirerende foto’s. En niet te vergeten onze koffiebar: Vilter. Waar ze met recht de lekkerste koffie van 070 hebben.

mijn nieuwe studio

Kom langs!

Kom je een keer langs voor een fotoshoot of om te bespreken wat ik voor je kan betekenen met mijn fotografie? Bel of mail me even, dan maken we een afspraak.

 

5 redenen voor een nieuwe, professionele profielfoto

5 redenen voor een nieuwe, professionele profielfoto

Voor wie een goed excuus zoekt, hieronder 5 redenen voor een nieuwe profielfoto:

 1. Het nieuwe jaar is net begonnen:
  het begin nieuwe jaar is een goed moment om eens stil te staan bij je uitstraling in de social media.
 2. Je gebruikt dezelfde foto sinds je bent begonnen met social media:
  *steekt hand in eigen boezem* want mijn profielfoto is al weer een paar jaar oud. Intussen heb ik al weer zolang een andere bril dat ik weer toe ben aan een nieuwe. De mijne is dus niet meer helemaal up to date;-)
 3. Je zoekt een (andere) baan:
  als je op zoek bent naar een (andere) baan sta hier eens bij stil. Recruiters en hrm-ers scannen je social media accounts. Wat jij post op LinkedIn, FaceBook, Twitter, Instagram etc. wordt bekeken door recruiters en hrm-ers. Straal je hierop uit zoals je wilt overkomen?
 4. Je start als ondernemer:
  wanneer je dit jaar gekozen hebt om te starten als ondernemer (gefeliciteerd!) is dit een moment om ook eens stil te staan bij een goede foto. Eentje waarmee je uitstraalt waar je voor staat.
 5. Je neemt je zelf als professional serieus:
  of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt, je neemt jezelf als professional serieus en zo wil je ook op social media voor de dag komen. Dus geen vakantiefoto’s, huisdieren en kinderen – hoe schattig ook – meer. Helemaal niet op LinkedIn!

portretfoto Keno Luebsenportretfoto Annemiek van de Pol

Wil je weten waar je nieuwe profielfoto aan zou moeten voldoen: lees dan het artikel op het blog van Photofeeler. Weet je gelijk of je LinkedIn-profiel ook nog een update kan gebruiken.

Heb je nu een goed excuus ? Neem dan contact met me op voor een afspraak of meer informatie.

portretfoto’s van Femke Schrakamp en Michiel de Brabander

portretfoto’s  van Femke Schrakamp en Michiel de Brabander

Dit keer de portretfoto’s van Femke Schrakamp en Michiel de Brabander op het blog. Een duo dat elkaar goed aanvult: Femke is makelaar en Michiel is marketeer en kent de interieurbranche van binnen en van buiten. Samen vormen ze de drijvende krachten achter het vastgoedbedrijf Ons Huis. Voor wie een nieuw huis zoekt: ze hebben een verschillend mooie projecten lopen.

Ben jij net als Femke en Michiel toe aan nieuwe portretfoto’s of profielfoto’s? Neem dan contact met me op, dan bespreken we wat ik voor je kan betekenen.

 

portretfoto's Femke Schrakamp en Michiel de Brabanderportretfoto's Femke Schrakamp en Michiel de Brabander portretfoto's Femke Schrakamp en Michiel de Brabanderportretfoto's Femke Schrakamp en Michiel de Brabander

 

 

keramiek

Keramiek

Normaal gesproken maak ik portretfoto’s maar dit keer maak ik een uitzondering: keramiek. Dit uitstapje naar productfotografie doe ik speciaal voor mijn schoonzusje Ana Boissevain. Ana maakt beelden en wandsculpturen. Vaak in series, zoals Lonely Planets en Lonely Islands.

De Verbeelding

Tijdens de afgelopen editie van De Verbeelding hebben we samen geëxposeerd, zij met beelden en ik met portretfoto’s van muzikanten.

Mooi

Vind je het mooi wat ze maakt? Kijk dan eens op haar website. Misschien zit er wel wat voor je tussen.

Portretfoto

Wil je een portretfoto in dezelfde stijl als die van Ana? Neem dan contact met me op voor een afspraak of meer informatie.

Ana Boissevain Lonely Planet 1Ana Boissevain Lonely Planet 2

Ana Boissevain Lonely Planet 4Ana Boissevain Lonely Planet 3Ana Boissevain Lonely Island 1Ana Boissevain Lonely Island 2Ana Boissevain Lonely Island 3Ana Boissevain Lonely Island 4