blog

Cartier-Bresson vs. Mapplethorpe

Cartier-Bresson vs. Mapplethorpe

Cartier-Bresson vs. Mapplethorpe, want een groter verschil tussen fotografen is er bijna niet. Het afgelopen weekend heb ik een rondje Rotterdam gedaan en de tentoonstellingen ‘Robert Mapplethorpe, een perfectionist’ in de Kunsthal en ‘Europa. What else’ met o.a. Henrie Cartier-Bresson in het Nederlands Fotomuseum bezocht. Twee totaal verschillende tentoonstellingen van twee totaal verschillende fotografen. Allebei de fotografen hebben een kunstopleiding gedaan. Allebei de fotocamera gekozen als het middel om hun verhaal te kunnen vertellen. Maar wat een verschil tussen deze twee fotografen. Zowel Cartier-Bresson als Mapplethorpe waren perfectionisten. Dat uitte zich bij de één in het wachten op het goede moment voor de foto en voor de ander in het tot in de puntjes regisseren van het gewenste beeld.

Cartier-Bresson

Van Cartier-Bresson had ik al eerder tentoonstellingen gezien. Zijn werk is journalistiek en documentair, hoewel hij ook de nodige beroemdheden heeft geportretteerd en films heeft geregisseerd. Daarnaast is Cartier-Bresson één van de oprichters van het iconische fotopersbureau Magnum. Voor Cartier-Bresson ging fotograferen vooral om de herkenning van wat een goede foto wordt. Het beslissende moment waarop het visuele hoogtepunt samenvalt met het dramatische. Bijna als een succesvol roofdier dat iedere keer precies het goede moment afwacht waarop het achter zijn prooi aan kan gaan. Dat terwijl veel van zijn foto’s juist bijna vertedering oproepen.

Cartier-Bresson expositie Lucca

Mapplethorpe

Het werk van Mapplethorpe kende ik vooral van de documentaire die tot 5 mei op Uitzending Gemist is te zien. Als rode draad door zijn werk lopen fragiele stillevens van bloemen en – het contrast kan niet groter – homo erotiek/sm. Sommige foto’s lijken een momentopname maar hij liet niets aan het toeval over. Technisch is alles perfect en uitgedacht. Zijn werk kenmerkt is door gedrevenheid naar esthetische perfectie. Het werk van de in 1989 aan aids overleden Mapplethorpe bracht de nodige controverse. Tentoonstellingen werden afgelast, museumdirecteuren voor de rechter gedaagd en senatoren die zich er op nationaal niveau druk over maakten. Dat krijgt niet iedere kunstenaar voor elkaar.

Mapplethorpe expositie Kunsthal

Voor de tentoonstelling van Mapplethorpe heb je nog even maar voor die van Cartier-Bresson moet je opschieten en uiterlijk 7 mei naar het Nederlands Fotomuseum gaan. Natuurlijk wandel je dan over de Erasmusbrug van het ene museum naar het andere:

Erasmusbrug Rotterdam

Worden wie je bent

Worden wie je bent

Van het weekend zag ik de nieuwe (?) reclame van LOI, je weet wel, die instelling voor thuisstudies uit Leiden. De reclame is een beetje soppy, kinderen die vertellen wat ze willen worden als ze groot zijn. Over worden wie je bent. Met een filmisch muziekje eronder. Als je er in meegaat, krijg je bijna een brok in je keel;-) De gebruikelijke beroepen komen langs: politieagent en professioneel sporter bij de jongetjes en juf en dierenarts bij de meisjes. En dan als laatste een man in pak op een kantoor (fiscalist, ambtenaar, consultant, bankier?) die niet weet wat hij wil worden als hij groot is…

Ben ik geworden wie ik ben?

worden wie je bent kinderfoto MLBfotoBen jij geworden wie je wilde zijn? Ik wel! Wist ik dat ik fotograaf wilde worden toen in klein was? Niet met zoveel worden maar fotografie interesseerde me als kind al wel mateloos. Ik was ontzettend trots op mijn eerste camera, een Agfamatic Pocket. Later kwam er een kleinbeeld Ricoh 35 efs en een Praktica spiegelreflex bij. Om uiteindelijk bij een full frame Nikon dslr uit te komen. Uit een erfenis heb ik ook nog een Yashica 2-oog reflex waar 136mm film in gaat. Maar die gebruik ik niet zo vaak.

 

kinderfoto Marie-LouiseMet veel plezier heb ik mijn opleiding aan The FOTOfactory gevolgd en geniet ik enorm van mijn werk. Door mijn specialisatie, portretfoto’s, kom ik met veel verschillende mensen in verschillende omgevingen in aanraking. Musici, artsen, creatieven, techneuten, wethouders, juristen, politiek adviseurs, etc. Dus ook op mooie en minder mooie locaties, in de studio of buiten. Met studiolampen of alleen een systeemflitser en soms alleen met natuurlijk licht. Wat nodig is om dé portretfoto te maken.

Ik hou van de techniek, van wat een camera kan, van de mogelijkheden met fotografie: met licht een beeld creëren. In mijn geval een portretfoto;-)

 

 

Portfolio

Een kleine greep uit mijn portfolio:

 

Eeuwige jeugd en Photoshop

Eeuwige jeugd en Photoshop

De aanleiding over dit blog over eeuwige jeugd en Photoshop: de Pirellikalender voor 2017. Deze prachtige editie is door Peter Lindbergh gefotografeerd. De modellen: allerlei vrouwen van over heel de wereld en van verschillende leeftijden, die hun sporen hebben verdiend. Zonder Photoshop, beweert men… Want, Zoals Lindbergh zegt: ‘As an artist, I feel I have a responsibility to free women from the idea of eternal youth and perfection. Society’s ideal of perfection is impossible to achieve’. De eeuwige jeugd die wordt nagestreefd, bestaat niet. 

quote Peter Lindbergh

Pirelli lijkt hiermee een trend te zetten. De kalender van 2016 is gefotografeerd door Annie Leibovitz met vrouwen die geen fotomodel zijn maar carrières in sport, kunst en wetenschap. Deze trend, een reality check in beeld, beschreef ik 2 jaar geleden ook al.

Of ik photoshop? Natuurlijk! Foto’s die rechtstreeks uit mijn camera komen, zijn nl. niet direct te gebruiken. Alleen al om kleurprofielen, afmetingen etc. moet ik foto’s bewerken. En je gaat mij niet vertellen dat de foto’s voor deze kalender helemaal niet zijn bewerkt. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat je de persoonlijkheid van iemand laat zien in de foto. Niet een volledig gladgestreken, afgeslankt, bijna plastic portret van iemand. En dat mag best een uitgeruste versie van jezelf zijn. Een pukkeltje, waar je een paar dagen later weer vanaf bent, hoeft bijvoorbeeld echt niet op de foto. Alleen de eeuwige jeugd heeft niemand!

Dus die eeuwige jeugd en Photoshop verwijzen we naar sprookjesland en alleen met mate gebruiken! Want je wil ook wel herkenbaar zijn op je eigen portretfoto, toch?

Trouwens, de Duitse fotograaf Peter Lindbergh heeft tot 12 februari 2017 een overzichtstentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam. Erg de moeite waard!

Nieuwe profielfoto voor het nieuwe jaar

Nieuwe profielfoto voor het nieuwe jaar

Wat denk je hiervan: een nieuwe profielfoto voor het nieuwe jaar. Het jaar 2017 is begonnen voor we er erg in hebben. Zo langzamerhand beginnen de voorbereidingen daarvoor alweer. Begrotingen worden opgesteld, balansen opgemaakt, budgetten geëvalueerd en nog even snel opgesoupeerd;-) Zou het niet tof zijn om 2017 te starten met een nieuwe profielfoto? Een profielfoto waar je weer helemaal up-to-date mee bent. Waar je in het nieuwe jaar mee kunt laten wie je bent en waar je voor staat. Die de professionaliteit uitstraalt waarmee jij je werk of vak serieus neemt. Daar kan ik je bij helpen met een mooie aanbieding. Tussen Sinterklaas en Kerstmis geef ik korting aan iedereen die een nieuwe profielfoto wil voor het nieuwe jaar: € 66* i.p.v. € 99. Doe mee of geef hem als cadeau! Je kunt me bellen (06-27148051) of mailen voor een afspraak.

nieuwe profielfoto voor het nieuwe jaar

* Prijs is voor een fotoshoot van ong. 30 minuten incl. 1 profielfoto op web- en printkwaliteit, excl. btw. Wil je voor de hele organisatie, een bedrijf of team nieuwe profielfoto’s? Neem dan contact met me op voor meer informatie.

portretfoto van Hanco Tigchelaar

portretfoto van Hanco Tigchelaar

Voor de portretfoto van Hanco Tigchelaar stond de vraag  ‘kan ik een afspraak met je maken voor een foto?’ op mijn voicemail. Hanco had mijn naam doorgekregen van Manuela Bijl van Uitroepteken. Ik word altijd blij van mensen die door mond tot mond reclame bij mij terechtkomen! Een afspraak was snel ingepland. Hanco kende ik nog niet persoonlijk maar we wonen in een dorp dus connecties waren er genoeg;-) Mijn wederhelft (met wie ik mijn agenda deel) vroeg zich ook al af hoe Hanco bij mij terecht was gekomen. Hanco blijkt nl. de wedstrijdsecretaris te zijn van HC Pijnacker waar ik trimlid ben. En omdat ik – bij gebrek aan een veteranen damesteam (kom op dames!) – geen reguliere competitie speel, kom je de wedstrijdsecretaris niet echt vaak tegen. Mijn wederhelft als aanvoerder van de heren veteranen dus wel. Niet dat dat nu nog uitmaakt want als ik iemand heb gefotografeerd, vergeet ik het gezicht niet meer. Oh ja, nog een tip voor coaches/aanvoerders die het wedstrijdformulier invullen: meld het eens in dat vakje voor de opmerkingen als de wedstrijd leuk is verlopen en de scheidsen het goed deden;-)

portretfoto van Hanco Tigchelaar

portretfoto van Hanco Tigchelaar  portretfoto van Hanco Tigchelaar portretfoto van Hanco Tigchelaar portretfoto van Hanco Tigchelaar

 

een professionele profielfoto werkt echt

Een professionele profielfoto werkt echt!

whatsappEen professionele profielfoto werkt echt! En ik heb het ultieme bewijs. Gisteravond kreeg ik een whatsappje van een onbekende met de vraag of ik hem de contactgegevens van Carla kon geven i.v.m. met een vacature. Carla heb ik eerder dit jaar gefotografeerd omdat ze zich als professional serieus neemt. Ze wilde een een set goede portretfoto’s waarmee ze zich kan profileren op LinkedIn etc.

Wat denk je: door haar profielfoto viel ze op tussen alle andere financieel specialisten bij een bedrijf dat dat een vacature op haar werkgebied heeft! Vandaag al hebben ze telefonisch een kennismakingsgesprek gehad. Zo snel kan het dus gaan. Veel recruiters zoeken op LinkedIn naar geschikte kandidaten en nemen contact met ze op. Ongeacht of ze wel of niet beschikbaar of werkzoekend zijn… Een up to date LinkedInprofiel met goede foto werkt in je voordeel!

Hoe dit bedrijf bij mij terecht is gekomen? Door Carla te googelen. Op mijn blog staan nl. haar portretfoto’s met de goede alt tag;-)

Bekijk hieronder wat werk uit mijn portfolio. Als mijn stijl je aanspreekt, neem dan contact met me op voor een professionele profielfoto of portretfoto.

portretfoto van Annemarie de Vries

Portretfoto van Annemarie de Vries

De portretfoto van Annemarie de Vries was bijna spoed. Ze belde me op een dinsdag en de vrijdag erna moest haar portretfoto bij de krant zijn. Annemarie schrijft nl. regelmatig voor allerlei bladen hier in de regio, zoals bijv. de Delftse Post. Gelukkig had ik voor die tijd ruimte in mijn agenda. De foto die die vrijdag nog naar de krant moest, hebben we tijdens de fotoshoot uitgezocht. Hij was dus keurig op tijd bij de redactie. De overige foto’s heb ik daarna uitgezocht en verwerkt. Annemarie is recent voor zichzelf begonnen als tekstschrijver en communicatieadviseur. Ze bouwt daarbij voort op haar jarenlange ervaring bij verschillende organisaties in de profit- en non-profit sector. Ze werkt o.a. voor Vereniging Hendrick de Keyser. Check haar LinkedInprofiel voor haar contactgegevens.

portretfoto van Annemarie de Vries

 

portretfoto van Annemarie de Vries

portretfoto van Annemarie de Vries

portretfoto van Annemarie de Vries

portretfoto van Annemarie de Vries

Heb je zelf ook een set nieuwe portretfoto’s nodig of is je profielfoto op LinkedIn aan een update toe? Neem gerust contact met me op, dan kijken we wat ik voor je kan betekenen. Ik maak ook bij jullie op kantoor profielfoto’s voor een heel team, een complete afdeling of de hele organisatie.

Wat moet ik aantrekken?

Wat moet ik aantrekken?

Wat moet ik aantrekken? Terwijl ik dit schrijf, is de herfst in alle hevigheid begonnen: stortbuien, wind en de straten liggen vol met blaadjes die uit de bomen vallen. We hebben een prachtige nazomer gehad dus het was even wennen, dit weer. In augustus en september heb ik veel bij organisaties profielfoto’s gemaakt. Het was warm, heel warm. Binnen zo’n 32°C binnen en dan ook nog de fotolampen aan;-) Je begrijpt, het zweet liep soms over mijn rug. Ik weet  niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het lastig om bij zulke temperaturen er representatief uit te zien. Maar wat is representatief? Wat trek je aan naar je fotoshoot voor je nieuwe profielfoto of je portretfoto? Hoe zie jij er representatief uit?

Uitstraling

Ligt dat niet aan je doelgroep? En aan wat jij wilt uitstralen, aan wat bij jou past? Ik heb eens een Nederlandse ondernemer gefotografeerd die voor Fortune 500 bedrijven evenementen voor hun aandeelhouders organiseert. Deze man kan niet zonder pak met das voor de dag komen dus ook al zijn profielfoto’s en portretfoto’s zijn met pak en das. Of de grafisch vormgeefster die de kleuren van haar huisstijl laat terugkomen in haar kleding en de locatie van de foto.

Tips

Als je me de vraag stelt: ‘wat moet ik aantrekken’, krijg je om te beginnen de tip om geen drukke prints te kiezen. Verder wil ik vooral dat je iets aanhebt waarin jij je goed voelt èn iets wat past bij wat je wilt uitstralen met je foto’s. Dat mag zakelijkheid zijn, vrolijkheid of professionaliteit… maar denk er even over na! Natuurlijk kun je je omkleden tijdens de fotoshoot zodat we verschillende foto’s kunnen maken. En als je het nou lastig vindt, schakel dan eens een stylist in, bijvoorbeeld Cynthia van StyleBoost. Dat zijn helemaal niet van die schreeuwerige types zoals je ze weleens op de televisie ziet maar iemand die rekening houdt met jouw persoonlijkheid en wat je goed staat.

Aanbieding

Sta je op je profielfoto in een wel heel zonnige outfit, iets mouwloos bijvoorbeeld. Neem dan contact met me op voor een afspraak voor een nieuwe profielfoto, eentje die past bij de herfst en komende winter. Ik geef je een leuke korting* van 30%! € 66 i.p.v. 99 (ex btw).

En, weet jij al wat je zou aantrekken voor een fotoshoot?

*aanbieding geldig t/m 30 november 2016

Spoed

Spoed

Spoed! Kun je me helpen?

portretfoto Keno Luebsen

Af en toe wordt ik gebeld met de vraag: ‘ik heb met spoed een foto nodig, kan ik morgenochtend langskomen voor een portretfoto of profielfoto?’. Meestal gaat het dan om een foto voor bij een artikel en vraagt de redactie of je een professionele foto hebt.

Soms heb je geluk en is mijn agenda leeg voor die dag. Het kan ook zijn dat ik die dag al fotoshoots heb gepland in de studio. Dan kijk ik of ik ruimte over heb in mijn agenda. En als het echt niet lukt, geef ik je wat namen van collega’s door en kun je kijken of zij tijd hebben.

Regelmatig doe ik fotoshoots voor profielfoto’s voor organisaties. Dan maak ik in een vlot tempo profielfoto’s van een heel team of van de hele organisatie. Deze afspraken staan natuurlijk al ruim van te voren in de agenda’s ingepland. Iedereen moet die dag op kantoor zijn en ruimte in zijn of haar agenda hebben. Als het om grotere aantallen mensen gaat, plannen we ook altijd meerdere dagen in. Wat altijd heel fijn is, is dat de opdrachtgever het schema maakt en ik kan afvinken wie ik heb gefotografeerd.

Dus werd ik laatst gebeld door een Engels met licht Duits accent sprekende jonge man. Hij was doorgestuurd door mijn collega Simone die met vakantie was. ‘Ik heb morgen nieuwe profielfoto’s nodig voor mijn CV’, vertelde hij, ‘het heeft dus spoed’. Hij was net in Nederland voor een stage bij een telecomgigant en had met spoed een set goede profielfoto’s nodig. Hij bofte want mijn agenda was voor die dag nog leeg. Hij kon die middag zijn nieuwe profielfoto doorgeven aan zijn stagebegeleider.

In juli en augustus ligt het werk voor portretfoto’s en profielfoto’s bijna stil. Veel mensen zijn met vakantie en bij grote organisaties staat het hoofd niet naar klussen als profielfotodagen. Omdat ik schoolgaande kinderen heb, ben ik met mijn gezin ook altijd een paar weken met vakantie. De rest van de vakantieperiode gebruik ik om leuke dingen te doen, mijn werkkamer op te ruimen en een stapel goede boeken te lezen. En af en toe een spoed opdracht te doen;-)

portretfoto Keno Luebsen 2

portretfoto Keno Luebsen 3

portretfoto Keno Luebsen 1

 

 

foto-afdrukken

kinderfoto-1-MLFoto-afdrukken

Baby- en kinderfoto’s

Doe jezelf eens een lol en laat foto-afdrukken maken van je mooiste foto’s. Zoals Scott Kelby laatst op Facebook postte: die schoenendoos met foto’s had absoluut charme. Ik ben het oudste kind in ons gezin. Dat maakt – helaas – automatisch dat er van mij meer foto’s zijn dan van mijn zusje. Ze klaagt daar nog weleens over… en terecht. Onze baby- en kinderfoto’s zijn we door omstandigheden een tijdje kwijt geweest. Toen familie en kennissen er van hoorden dat onze foto’s kwijt waren, hebben we van verschillende kanten nog wat foto’s gekregen. De foto’s waar mijn zusje en ik samen op stonden hebben we ingescand en laten afdrukken. Hebben we dus allebei toch een mooi verzameling foto’s uit onze kinderjaren. Waar de negatieven zijn gebleven? Joost mag het weten. Gelukkig hebben we de afdrukken nog!

Wel heel mooi om te zien dat ik op veel van mijn kinderfoto’s met fotospullen zit te spelen. Ik vond fotografie toen ook mega-interessant;-)

Scherm

‘Maar ik kan mijn foto’s toch gelijk om mijn scherm bekijken’, hoor ik je denken. Natuurlijk is het fantastisch dat we met onze telefoons niet alleen een camera maar ook onze foto’s bij ons hebben. En toch is het ontzettend leuk om af en toe in die schoenendoos met foto’s te snuffelen of een album uit de kast te pakken om er door te bladeren. Die foto’s op je telefoon verdwijnen toch een keer in op de grote hoop, je telefoon gaat een keer kapot of je erger nog, je raakt hem kwijt en al je foto’s zijn weg.

Vorig weekend hadden we een bruiloft. De ceremoniemeester had iedereen gevraagd een foto-afdruk van het bruidspaar mee te nemen. Een feestje om aan het eind van de avond het volgeplakte album met foto’s en felicitaties door te bladeren en zo het leven van het bruidspaar te bekijken. Of wat vind je van een foto van een bijzonder moment of een dierbaar persoon in een mooi lijstje op een kast. Vrienden van me hebben op hun wc talloze lijstjes hangen met foto’s van allerlei bijzondere momenten en reizen, eigenlijk heel gezellig. Kies gewoon eens een paar leuke foto’s uit van mensen die bijzonder voor je zijn en momenten die je je graag herinnert.

Cadeau

kinderfoto-2-MLDus geef jezelf, je ouders, je opa en oma, je kinderen, broers of zussen eens een mooi cadeau. Druk een paar van je beste foto’s af. Niet allemaal natuurlijk maar wel de allerleukste. Foto-afdrukken kosten tegenwoordig nauwelijks iets meer: vanaf € 0,20 bij de Hema. Een schijntje als je bedenkt dat mijn oma eind jaren ’40 ƒ 0,12 voor haar afdrukken betaalde. Wist je trouwens dat Polaroid weer helemaal terug is? Wel leuk maar de afdrukken zijn niet voor de eeuwigheid bedoeld, ze vervagen wel. Een andere leuke gadget is de Prynt, een apparaat dat je over je smartphone schuift en direct foto’s print.

Wil je echt goede afdrukken van je mooiste foto’s, laat ze dan afdrukken bij een professionele fotowinkel zoals Jacobson in Den Haag of een fotolab zoals Profotonet.

Inlijsten

Als je de foto’s gaat inlijsten, laat ze dan afdrukken op mat papier. Dat is weliswaar iets minder scherp maar wel minder vatbaar voor vette vingers en het geeft geen Newtonringen als de foto tegen het glas van de lijst aan zit. Laat je foto-afdrukken ook opplakken op karton of pvc. Dan blijven ze mooi strak in hun lijst. Veel plezier!

 

Pagina 1 van 612345...Minst recente »

Twitter