portretfoto's & profielfoto's

Eeuwige jeugd en Photoshop

Eeuwige jeugd en Photoshop

De aanleiding over dit blog over eeuwige jeugd en Photoshop: de Pirellikalender voor 2017. Deze prachtige editie is door Peter Lindbergh gefotografeerd. De modellen: allerlei vrouwen van over heel de wereld en van verschillende leeftijden, die hun sporen hebben verdiend. Zonder Photoshop, beweert men… Want, Zoals Lindbergh zegt: ‘As an artist, I feel I have a responsibility to free women from the idea of eternal youth and perfection. Society’s ideal of perfection is impossible to achieve’. De eeuwige jeugd die wordt nagestreefd, bestaat niet. 

quote Peter Lindbergh

Pirelli lijkt hiermee een trend te zetten. De kalender van 2016 is gefotografeerd door Annie Leibovitz met vrouwen die geen fotomodel zijn maar carrières in sport, kunst en wetenschap. Deze trend, een reality check in beeld, beschreef ik 2 jaar geleden ook al.

Of ik photoshop? Natuurlijk! Foto’s die rechtstreeks uit mijn camera komen, zijn nl. niet direct te gebruiken. Alleen al om kleurprofielen, afmetingen etc. moet ik foto’s bewerken. En je gaat mij niet vertellen dat de foto’s voor deze kalender helemaal niet zijn bewerkt. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat je de persoonlijkheid van iemand laat zien in de foto. Niet een volledig gladgestreken, afgeslankt, bijna plastic portret van iemand. En dat mag best een uitgeruste versie van jezelf zijn. Een pukkeltje, waar je een paar dagen later weer vanaf bent, hoeft bijvoorbeeld echt niet op de foto. Alleen de eeuwige jeugd heeft niemand!

Dus die eeuwige jeugd en Photoshop verwijzen we naar sprookjesland en alleen met mate gebruiken! Want je wil ook wel herkenbaar zijn op je eigen portretfoto, toch?

Trouwens, de Duitse fotograaf Peter Lindbergh heeft tot 12 februari 2017 een overzichtstentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam. Erg de moeite waard!

Twitter