Hoeveel foto’s maak je eigenlijk?

Hoeveel foto’s maak je eigenlijk? Zo weinig maar? Ja, ik maak maar zo weinig foto’s. Een week of wat geleden was ik voor een communicatiebureau bij een bedrijf waar ik een groep mensen mocht fotograferen. Ik had mijn lampen al klaar staan voordat iedereen er was. Het contactpersoon van het communicatiebureau was er bij en na een korte briefing konden we aan de slag. Het waren 5 personen die in verschillende groepjes op de foto moesten. Gelukkig waren het allemaal fotogenieke en spontane mensen dus het poseren ging best makkelijk. Binnen de beschikbare tijd had ik alle foto’s gemaakt en liet ondertussen wat zien van de foto’s. Eén van de mensen was echt verbaasd dat ik niet een paar honderd foto’s maakte… De opdrachtgever had 3 of 4 foto’s nodig dus zorg ik er voor dat ik die maak. Natuurlijk is er variatie in de poses en de achtergrond dus ik had een uiteindelijke selectie van 12 foto’s.  Een selectie van 12 foto’s van een totaal van 48 foto’s.

Selectie

De selectie: ‘kill your darlings’! Van het totaal van 48 foto’s waren er 2 niet geschikt om dat er iemand op stond met de ogen dicht. Uit de eerste selectie kwamen 23 foto’s waar ik heel tevreden mee was. Deze 23 foto’s verwerk ik grof zodat ik nog beter kan zien welke foto’s ik het mooiste vind. Dan blijven er 12 foto’s over die ik allemaal even goed vind en waarmee de opdrachtgever voor de dag kan komen. Deze verwerk ik nog wat verder: klopt de uitsnede wel helemaal, heeft niemand een pukkeltje, etc. Die selectie laat ik aan de opdrachtgever zien en kan deze de keuze maken. Natuurlijk laat ik al wel wat zien op de camera, dan krijg je een beetje beeld bij wat je kunt verwachten. Maar de foto’s die je uiteindelijk te zien krijgt, zijn compleet verwerkt en hoef ik alleen verzendklaar te maken.

Digitaal

In het digitale tijdperk lijkt het of meer foto’s maken (want dan zit er altijd wat tussen) alleen maar beter is. Maar ik denk daar anders over. Een foto maak ik voordat ik ontspanknop indruk. Daar gaat het werk inzitten: in het kiezen van licht, compositie, pose, achtergrond, camerastandpunt, lens, diafragma, sluitertijd en camera. Vaak heb ik al van te voren een beeld in mijn hoofd dat ik wil maken. Van de poses en van het licht. Als ik op locatie ga fotograferen, probeer ik van de voren een idee te krijgen van hoe het er daar uit ziet. Met een beetje googelen, kom je vaak een heel eind of – als het kan – ga ik er van te voren kijken. En soms is het snel schakelen en iets bedenken als daar geen tijd voor is. Mijn werkwijze maakt me ook niet de ideale sport- of bruidsfotograaf. Daar zijn andere fotografen veel beter in dan ik en dat vind ik prima. Ik geniet van het maken van portretfoto’s!

Snel

Voor de opdrachtgever betekent het vooral dat ik foto’s snel kan leveren. Als ik eerst uit honderden foto’s een echt goede selectie moet maken, scheelt dat simpelweg uren in tijd. Als het nodig is, verwerk ik ter plekke op mijn laptop 1 of een paar foto’s. Dan heb je nog geen uur na het maken van de foto’s ze gebruiksklaar op je computer staan!

hoeveel foto's maak je eigenlijk

Wil je ook eens ervaren hoeveel foto’s ik eigenlijk maak? Of wil je meer informatie of een offerte? Neem dan vrijblijvend contact met me op.