Kunst

Museum

Van de week was ik in het Haagse Gemeentemuseum om de art nouveau- en Max Liebermann-tentoonstelling te bezoeken. Het verbaast mij altijd dat je op doordeweekse dagen in Nederlandse musea eigenlijk maar 2 soorten bezoekers ziet: pensionado’s en scholieren.

De scholieren en studenten lopen er overduidelijk in opdracht van hun school of opleiding rond. De pensionado’s zijn gezellig een dagje uit, sommigen als stel, anderen in een groep (met groepsbadge opgespeld) met gids.

Gids

In een van de zalen van de Liebermann-tentoonstelling liep zo’n groepje met een gids. Deze gids was alles wat ik niet ben: lang, een bos lang donker krullend haar, flamboyant, zware stem. Haar groepje, bewapend met geluidsset, sprak ze toe in een microfoon. Dat was helemaal niet nodig: de hele verdieping kon haar luid en duidelijk verstaan.

Ze vertelde enthousiast over het werk van Liebermann. En over hoe sinds de uitvinding van de olieverf in een tube schilders en plein air gingen werken. Over de opkomst van fotografie en hoe dat een concurrentie van schilderkunst was. Zelf had ze daar geen last van want ze is beeldhouwer… Schilders kunnen tenminste nog hun impressie geven aan wat ze zien en op het doek zetten. Een fotograaf kan volgens haar alleen maar nl. alleen maar de werkelijkheid registreren.

Fotografie

Hoe graag zou ik haar nog eens tegenkomen om te vertellen wat fotografie echt is. Een foto is wat de fotograaf wil laten zien. Dan heb ik het niet over een kiekje dat je eventjes met je telefoon maakt. Als een fotograaf een foto maakt, is de foto zijn interpretatie van wat hij wil laten zien. Met zijn keuze voor soort camera, lichtgevoelig materiaal, standpunt, lens, lichtbron, diafragma, compositie, sluitertijd, nabewerking. Dit alles afhankelijk van de omstandigheden natuurlijk.

Wat ik wil zeggen, is dat fotografie ook een medium is om kunst te maken, net zo goed als bijvoorbeeld schilderen of beeldhouwen. De camera is slechts een middel om de foto te maken die je wilt, net als het soort kwasten of de verf. Maar wanneer wordt fotografie kunst? Voor mij als het voortkomt uit een verlangen, inspiratie of drang iets te fotograferen en er van te voren is nagedacht over hoe en met wat je dat fotografeert. Dan wordt fotografie kunstzinnig, soms wordt het kunst met een kleine en heel af en toe met een K. Maar in geen geval alleen maar de registratie van de werkelijkheid. Nooit!