Landschapsfoto’s

Als er iets is wat ik niet vaak doe, is dat landschapsfoto’s maken. Ik ben een portretfotograaf in hart en nieren maar toch… Soms kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Speciaal voor De Verbeelding had ik gekozen voor landschapsfoto’s, gemaakt met een pinhole-lens.

Pinhole

Met een pinhole-lens of -camera maak je foto’s door een lensopening ter grootte van een speldenprik. Hierdoor heb je een enorm groot diafragma (f/120 tot f/150) waardoor je geen scherpte-diepte meer hebt, alles in de foto is even scherp. Met lange sluitertijden (een paar seconden op een zonnige dag) krijg je een heel feeëriek beeld krijgt.

De Verbeelding

De Verbeelding is een mooie traditie in ons dorp. Het is de jaarlijkse kunstmanifestatie in Pijnacker-Nootdorp. Ieder laatste weekend van september exposeren kunstenaars op verschillende locaties: in de kas, de bibliotheek, het bejaardenhuis, de kerk, bij bedrijven. Dit keer mocht ik exposeren in ’t Hofland, een voormalig bejaardenhuis, nu een wooncentrum voor jongeren en statushouders.

De foto’s

De vorige keer bij De Verbeelding had ik keurig ingelijste portretfoto’s van muzikanten, dit keer koos ik voor posters. De eer voor dit idee komt Daphne van der Knijff van VDKL Interieurarchitectuur toe. Toen ik haar vertelde over de pinhole-foto’s, zei ze onmiddellijk: ‘de foto’s mogen zijn als lakens die in de wind aan de waslijn hangen’.  Zo gezegd, zo gedaan. Het zijn geen lakens geworden maar posters op niet te dik, mat papier. Het resultaat mocht er zijn.