Maak je ook pasfoto’s?

Zo af en toe word ik gebeld met de vraag: ‘maak je ook pasfoto’s?’. Soms is de beller een expat en spreekt hij of zij Engels. Nee dus, ik maak geen pasfoto’s! Maar het zette me toch aan het denken. Echt, ik ga geen pasfotoservice beginnen maar ik vroeg me wel af waarom ik ervoor word gebeld. Okay, op mijn website staan alleen Nederlandse teksten en om nu in het Engels te melden dat ik geen pasfoto’s maak, is ook weer zo wat… Zijn veel expats dan gewend dat iedere fotograaf ook pasfoto’s maakt? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Het is een beetje ouderwets, iets uit de tijd dat fotografen ook een winkel hadden met een lijsten, camera’s en een ontwikkel- en afdrukservice. Nogal 20e eeuws;-)

Pasfoto’s maken

Pasfoto’s maken, is wel een beetje een bijzondere specialisatie binnen de fotografie. Ik zag ooit op de televisie een documentaire over pasfoto-fotografen die ook jaarlijks een award voor de beste pasfoto kunnen winnen. De fotografen waren stuk voor stuk trots op hun werk en namen zichzelf en hun concurrenten ook bijzonder serieus. Je moet nl. wel weten waar een pasfoto aan moet voldoen. Bij ons in het dorp is helaas geen fotowinkel meer. De electronicawinkel doet pasfoto’s ‘erbij’ dus ik stuur je liever door naar zo’n zeldzame fotowinkel, zoals Jacobson in Den Haag.

Portretfoto

Er is zit wel een verschil in pasfoto’s en portretfoto’s zoals ik ze maak. Een pasfoto is alleen maar bedoeld om je uiterlijke kenmerken te beschrijven zodat een douanier of politieagent je kan herkennen. Dus niet om als profielfoto in je sociale media of website of zo te gebruiken. Een portretfoto is juist bedoeld om jouw persoonlijkheid te laten zien, je karakter naar voren te laten komen of het vak wat je uitoefent. Daar kun je dus wel mee voor de dag komen. Een pasfoto is ook zo gemaakt: zitten, eventueel je bril afdoen, kijken in de camera en klaar. Zo werk ik natuurlijk niet. We gaan eerst bespreken wat je wilt met de portretfoto’s, waarvoor je ze nodig hebt, wat je wilt, wat bij je past. Dan doen we natuurlijk met een lekker kopje koffie of thee erbij. Ondertussen kan ik je wat beter leren kennen, wat je mimiek is, hoe je lacht. Dat komt de foto’s alleen maar ten goede.

Jij ook?

Wil jij  ook een set goede portretfoto’s om te laten zien wie jij bent of wat jij doet? Neem dan contact met me op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Erik Gardien maak je ook pasfoto's

Marja Bogaards maak je ook pasfoto's

Sven Roeleven maak je ook pasfoto's

Ditta van Vark maak je ook pasfoto's

Christian Allerstorfer maak je ook pasfoto's

Ineke Kouwenberg maak je ook pasfoto's